Het kiezen van kleurpotloden

Wat nu, mijn Karisma's zijn op!

Er komt een tijd dat er te weinig kleuren in je Karisma (of andere) doos overblijven en je op zoek gaat naar een nieuwe doos (2011). Er wordt nu al een aantal jaren verteld dat Prismacolor Premier hetzelfde zou zijn als Karisma (107). Maar die dingen zijn haast niet te krijgen. Wel eens in Duitsland, dan in Mexico, maar hebben doe ik ze niet. En ze zijn toch ook veranderd.
Is er geen winkel in de buurt dan kan je soms via internet enkele stuks bestellen! Ik wil ze ook graag los, bij kunnen kopen en ze eerst proberen. Daar zit een addertje onder het gras. Ook al probeer je potloden eerst uit, dan nog kom je voor verrassingen.
Proberen is ook een kunst dus hier wat tips:

 • Probeer ze uit op je eigen tekenpapier (grofheid, structuur). Dan merk je goed wat je mist of wat handiger gaat.
 • Probeer uit een doos meerdere kleuren en ook van verschillende merken die dezelfde kleuren omdat in één doos het ene potlood vet kan zijn en het andere droger of harder.
 • Kijk of er voor jou genoeg kleuren van te krijgen zijn.
 • Probeer er kleurtechniek mee uit. Draai rondjes, trek scherpe lijnen, vul gaatjes in de structuur op. Hoe ervaar je dat?
 • Probeer of ze goed vervagen als je het potlood schuin houdt. Kun je ze goed mengen tot een andere kleur?

Je bent er dus wel even mee bezig. Maak aantekeningen als je naar verschillende winkels moet.
Weet je wat je prettig aan je potloden vindt? Heb je wel eens geprobeerd wat je eigen potloden aan kunnen? Teken een mini rechthoekje en vul dat op van licht naar donker, waarbij je zo donker kleurt (zoveel lagen) tot de kleur niet meer verandert. Ik maak van iedere kleur uit de doos zoveel vakjes als er kleuren zijn om op deze manier te vullen en aan de hand daarvan kies ik mijn kleuren voor een mandala. Ik heb er veel gemak en zekerheid van.

Op het internet vond ik weinig over het werken van verschillende merken. Wel kwam ik steeds met uitroeptekens het merk Derwent Coloursoft (72 stuks) tegen dat claimt de vervanger voor Karisma liefhebbers te zijn. Vandaar en vanwege de prijs (nu wel €90) dat ik met een paar cursisten die me al voor waren gegaan deze doos heb aangeschaft en uitgeprobeerd. Helaas viel ons dat voor het mandala’s tekenen ronduit tegen. De potloden werken per kleur sterk anders, door verschillende mate van brokkeligheid en het krijtachtige gebruik. De kleuren zijn prachtig, krachtig. Maar ik miste er wel een paar om goede kleuren te kunnen selecteren om er een grote mandala mee te kunnen maken. Het zijn er minder dan mijn verwende ik gewend was. Je moet ze wel erg vaak slijpen om een goede punt voor scherpe lijnen te krijgen of een punt om de kuiltjes in je papier te vullen bij het gelijkmatig kleuren. Kleuren mengen doen ze aardig. Ik heb geprobeerd er een kleurencirkel van 24 zuivere kleuren mee te maken voor het zoeken naar combinaties als complementaire, analoge en deelcomplementaire kleuren. Er waren er niet helemaal genoeg. Maar voor mensen die kaarten inkleuren met het gebruik van een soort terpentine zijn ze geweldig. Ook de andere Derwent dozen vond ik niet te vergelijken met Karisma. Te hard, weinig pigment afgifte. Er is ook een metallic doos met 12 kleuren. Leuk op zwart papier.
Caran d’Ache Pablo (120) komt redelijk tot goed door mijn test. De keuze blijft een persoonlijke zaak. Wel zijn er kleuren die veel op elkaar lijken, ook bij de test kleuren tot de kleur niet meer verandert (lagen). Persoonlijk vind ik het kantige potlood hinderlijk in mijn vingers drukken. De punten zijn eerder hard maar geven toch ook makkelijk pigment af. Soms kleur je ze ‘dood’ als je erg veel lagen over elkaar zet. Het gaat dan glimmen terwijl de rest van je tekening dat niet doet. Je had dan beter meteen een andere kleur kunnen kiezen. Ze zijn erg aan te bevelen voor strakke lijnen zoals bij Keltisch werk!
Bruynzeel Sakura is de designdoos van Bruynzeel (€ 45). Zij kleuren zacht en mengen goed. De noodzaak te slijpen valt mee. Er zijn er niet meer dan 48 helaas want ze zijn fijn voor het mandala’s kleuren. De gewone boekhandel kinder kleurdoos zullen we maar zeggen zijn vergeleken met de Karisma niet zacht genoeg en hebben geen diepe kleuren. Het wordt wat streperig.
De Lyra’s van Rembrandt vind ik een goede doos voor beginners met veel mogelijkheden en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Nadeel is dat het er maar 76 zijn. Gezien voor  €125. Je hebt ook de Ferby’s. Die zijn echt erg dik in doorsnee. Er zijn ook neonkleuren. Voor kinderen?
Luminance potloden kleuren heerlijk en zijn beweert men, lichtecht. De duurste doos en in 76 stuks.
Maar nu heb ik dan Faber Castell. Je krijgt er een CD bij met technieken. Het merk is ouder dan Karisma! En er zijn er 120 van voor  €175. Wat is dat genieten na de Derwent. Vandaar dat ik er toch maar het een en ander over opgeschreven heb. Ik beschrijf ze het best als “het fluwelen potlood’.

 • Het zijn snel kleurders en daar zit wel een gevaar in want als je dan later naar je werk kijkt heb je toch wel wat slordige steekjes laten vallen. Het potlood is rond en 7mm in doorsnee. (anderen meestal 6).
 • Ze hebben allemaal hun eigen kleurnaam, kleurnummer en aanduiding van lichtechtheid.
 • Ze zijn op was basis, maar je ervaart dit niet als vet.
 • Hebben een heldere fluwelen uitstraling. Je krijgt meteen de kleur die je verwacht zonder die op te hoeven bouwen in lagen.
 • Daar en tegen kun je ze ook goed ‘vaag’ houden, kleuren tot ‘niets’.
 • Je krijgt een lijn door iets te drukken op het potlood.
 • Je hoeft niet meteen te slijpen. Met draaien van je potlood kun je heel lang door met scherpe kantjes.
 • De zachte kneedgum neemt heel makkelijk te veel kleur weer op. Wanneer je vergeet een stuk keukenpapier onder je hand te leggen en je hebt vlekkenruis om (en in) je mandala, neem je dat ook helemaal weg met je zachte kneedgum. Wel even doorkneden!

Als je de kleurencirkel maakt mis je twee kleuren die dan iets donkerder moeten worden. En leg je deze naast die van Derwent of Karisma dan zie je hoe zacht de kleuren zijn. Dus, ze geven genoeg pigment af maar de kleurdiepte gaat minder ver.

Tja, je kan niet alles hebben en ik zie er ook wel een uitdaging in. Altijd het zelfde doen motiveert niet. Er blijven gelukkig altijd wensen…..Waren die van Caran d’Ache nou maar rond bijvoorbeeld! Ik ga nu vaker merken door elkaar gebruiken, als ik echt donkere tinten nodig heb. Het is ook gewoon nog leuk.
Ik hoop dat ik u hier mee op weg geholpen heb. De prijzen zullen misschien veranderd zijn. En uw mening is vast heel anders! ( Hoe komt ze dáár nou bij.) Veel succes met uw eigen zoektocht en wat u ook kiest of  waar u voor spaart, plezier in het tekenen zult u houden.