Het begrip Mandala

Wat is een mandala.

Het woord mandala komt uit een Oudindische taal, het Sanskriet. De letterlijke vertaling van mandala is cirkel. De cirkel wordt gezien als een magische vorm. Het heeft geen begin en geen eind. Wel een centrum, dat staat voor je ziel. En tijdens het ontwerpen of kleuren naar de buitenrand beleef je daar je innerlijk. Zodoende een Magische Cirkel. Deze ronde symmetrische tekeningen worden in het Verre Oosten onder andere in boeddhistische kloosters, al eeuwen gebruikt als middel tot meditatie en om tot rust te komen.

De mandala is een oervorm die we steeds weer tegen komen in de kosmos, in de natuur en in de architectuur. Denk aan de planten(patronen, doorsnee) om ons heen, onze eigen aarde (rond met een kern) of aan de vorm van vele bloemen. Als je goed om je heen kijkt, zul je zelf nog wel meer mandalavormen ontdekken (het wiel, verkeersbord- of plein).

Mandala’s bevatten vaak heel oude symbolen. In kerkgebouwen komen we ze tegen in de vorm van rozetvensters. Ook de sneeuwkristallen hebben de vorm van een mandala en zijn verdeeld in zes gelijke vlakken. Deze symbolen vormen feitelijk de oertaal van het universum waarin wij leven en als je deze taal niet direct begrijpt met je rationele verstand zal je onderbewust zijn het beeld meteen opnemen en je energiesysteem hierop gaan afstemmen om je in balans te brengen.

Door het tekenen van mandala’s kun je goed in contact komen met jezelf en daardoor innerlijke processen op gang brengen (vooral als je niet steeds al je opzetfouten wilt verbeteren maar de fouten gebruikt om tot een ander, beter geheel te komen!). Het biedt een mogelijkheid om je los te maken van oude patronen en denkbeelden (door je jeugd, vorig leven, trauma’s).

Mandala’s maken kan een helende werking hebben en een creatieve ontwikkeling voor jezelf betekenen. Het kleuren van de mandala zorgt ervoor dat je rustig wordt en helpt je te groeien en je binnenste te vinden. Mijn getoonde mandala’s zijn allemaal origineel, met de hand getekend en ingekleurd met professionele kleurpotloden en zonder enige hulp van mallen, computerprogramma’s en dergelijke. Doordat mandala’s allemaal hun eigen thema hebben kun je zo heel bewust dingen gaan aanpakken waar je mee bezig bent!

We maken mandala’s door de cirkels die we opzetten met een passer te verdelen in ‘taartstukken’. Dan gaan we de stukken vanuit het centrum, cirkel voor cirkel een invulling geven volgens een gekozen thema, naar de buitencirkel. (Dat kan ook intuïtief zijn. Of zonder duidelijk begin of einde.) Waarschijnlijk worden er dan lijnen gespiegeld, patronen uitgezet of dingen uitgebeeld. Stukje voor stukje tot er een volle mandala gevormd is. De opgezette potloodlijnen moeten nu vervaagd worden. Als je dan vervolgens met kleurpotlood lijnen overtrekt kun je nog heel verbeteren aan je opzet en daarna genieten van alle kleuren. Het kan je onbewust raken tot in het diepst van je wezen.