Cursus Chakra mandala's

Lessen Chakra mandala's.

De volgorde kan variëren:

Wat zijn chakra's?

Chakra's zijn energiecentra in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat ze opgenomen energie doorgeven aan bijvoorbeeld onze organen. Energie wordt onder andere opgenomen uit de aarde, de kosmos, onze voeding en de lucht. Er zijn zeven hoofdchakra's en meerdere kleinere chakra's. Voor het chakra-tekenen gebruiken we alleen de hoofdchakra's.

Alle chakra's zijn door energiebanen met elkaar verbonden. Ze zijn als het ware als kralen tot een mooie ketting geregen. Het eerste chakra zit bij ons stuitje en straalt uit naar beneden. De volgende chakra's bevinden zich langs de wervelkolom en stralen naar voren en naar achteren uit. Het kruinchakra bevindt zich op het topje van ons hoofd en straalt naar boven uit. De energie van de chakra's heeft een draaiende beweging, ongeveer zoals een draaikolk. Het zijn een soort ronddraaiende trechtertjes. Sommige mensen kunnen ze zien, sommigen kunnen ze zelfs voelen draaien. Niet de chakra's alleen geven ons lichaam een eigen uitstraling, het is de aura die deze uitstraling compleet maakt.

Je verdiepen in de werking van de chakra’s, het tekenen en inkleuren kan heel erg genezend werken. Tijdens het werken (en de dagen erna) moet je dan ook proberen je emoties waar te nemen. Er wordt ook gemediteerd op chakra-mandala’s.

Wanneer de chakra's of andere energiecentra geblokkeerd zijn, kan de energie niet vrij door het lichaam stromen. Door het maken van chakra-tekeningen kunnen we ervoor zorgen dat onze chakra's (en dus ons lichaam) weer beter gaan functioneren, ieder apart, maar vooral ook in relatie tot elkaar. Als we symbolische afbeeldingen zien van chakra’s zijn deze ook meestal in mandalavorm.

Elke chakra heeft een geheel eigen basiskleur. Om ze goed te kleuren gebruik je ook een vastgestelde tegenkleur, eventueel aangevuld met voor ieder persoonlijke kleuren (ieder chakra pikt wat uit de omgeving op). Ook is elk chakra gebaseerd op diens eigen getal. In de oude traditie van India wordt dit aangegeven als het aantal bloemblaadjes van de lotus en hebben de chakra’s een andere getekende vorm dan de westerse.

Maar om toch op een goede manier aan het tekenen te kunnen gaan, zijn er een paar basisregels nodig. Deze komen uit het heel erg oude Hindoe geloof en betreffen de kleuren, het getal en de emotie die bij de betreffende chakra horen. Terwijl je de chakra tekent en inkleurt, probeer je de bijbehorende emotie ook weer te geven. Misschien door voor de bijbehorende motie je eigen symbool erbij te gebruiken.


Chakra getal emotie hormoonstelsel zintuig
7-kruinchakra 1000 zelfkennis
(weten)
epifyse spiritueel inzicht
6-oogchakra 2 zelfbespiegeling
(zien)
hypofyse intuïtie
5-keelchakra 16 zelfexpressie
(spreken)
schildklier gehoor
4-hartchakra 12 zelfacceptatie
(beminnen)
thymus tast
3-zonnevlecht 10 zelfbepaling
(handelen)
alvleesklier gezichts- vermogen
2-miltchakra 6 zelfvoldoening
(voelen)
lymfestelsel eierstokken smaak
1-wortelchakra 4 zelfbehoud
(er zijn)
bijnieren reuk

Kijk in het menu bij ->Mandala’s ->Chakra’s voor de bijbehorende chakra afbeeldingen.

Bij de rode basis (of wortel-)chakra denk je aan stevigheid naar de aarde toe en je veilig voelen. Je verbinding met de materiële wereld. Het leven aanvaarden zoals het is. Gronden door middel van je verbinding met de aarde. Ga uit van het getal 4. Je kunt alle kleuren van dieprood tot lichtrood of van zalmrood tot paars-rood gebruiken. Tegenkleur; alle tinten groen.

Het groene hartchakra is een liefdevol chakra. Het verlangen om je te verbinden met iemand. Mededogen en dienstbaar zijn. Houden van jezelf. Werk met een 12-verdeling. Kleur van lichtgroen tot blauwgroen. De uitstraling is rood in al zijn tinten. Het centrum blijft open en licht. Licht en luchtig met voldoende ruimte voor jezelf.

Het (licht-) blauwe keelchakra is de plek voor communicatie en expressie. Emoties uiten. Loslaten. Bij deze chakra hoort het getal 16. Laat de tekening bewegen, trillen met een stroming vanuit het centrum naar buiten. In de lichtblauw met een beetje oranje.

Met het derde-oogchakra (indigo blauw) 'zie en voel' je dingen: je intuïtie; weten wat goed en wat fout is. Teken in deze chakra jouw ervaringen met je intuïtieve wereld. Verwerk er een oog in met 24 delen en 2 lotusblaadjes daarnaast. Het indigoblauw loopt uit naar verschillende andere blauwtinten en de uitstraling is zacht geel.

Via het kruinchakra (alle kleuren in parelmoer) heb je een verbinding met de kosmos. In deze chakra worden meestal de duizend lotusblaadjes van de Boeddha getekend. Werk vanuit een 24-verdeling. Gebruik open vormen die de kans krijgen naar binnen en naar buiten te ademen. In lila-paars tinten waar veel zachte kleuren in weerspiegelen met een crèmekleurig gele uitstraling.

Er zijn goede boeken geschreven over dit onderwerp. Ik vraag de groep allemaal hetzelfde boek aan te schaffen. Bij mijn lessen zit geen meditatie, wel heb ik Chakra muziek!

Klik hier om de mandala's te bekijken.